A C-vitamin csak egy a sok antioxidáns közül, amelyek védik testünket a károsodástól. Ismerje meg a többi szuperhőst is, és tudja meg, mely élelmiszerekkel viheti be őket a szervezetébe! Ne pazarolja pénzét hatástalan módszerekre, informálódjon a Ratkó Patikában, Nagykálló szívében!
A szabad gyökök és az oxidatív stressz
Hallott már a szabad gyökökről és az oxidatív stresszről? Ezek a fogalmak gyakran felbukkannak az egészségtudatos életmóddal kapcsolatban, de vajon mit is jelentenek pontosan, és miért veszélyesek a sejtjeinkre?
A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyeknek hiányzik egy elektronjuk, és emiatt rendkívül reakcióképesek. Keresik az elveszett elektronjukat, és a szervezetünkben mindent megtámadnak, amit csak találnak – legfőképp a sejtjeinket, azok fehérjéit, zsírsavait és DNS-ét. Ez a pusztító folyamat az oxidatív stressz. Képzeljük el úgy, mintha belülről rozsdásodnánk. Ez a „rozsdásodás” hozzájárul az öregedési folyamatokhoz, gyulladásokhoz, sőt, számos krónikus betegség (szív- és érrendszeri problémák, daganatos megbetegedések) kialakulásához is.
Honnan jönnek a szabad gyökök? Egy részük természetes módon, az anyagcsere melléktermékeként keletkezik, de nagyban hozzájárul a szennyezett levegő, a dohányfüst, az UV-sugárzás, a stressz, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a túlzott alkoholfogyasztás is.
Az antioxidánsok szerepe a védekezésben
Szerencsére a szervezetünk nem védtelen ez ellen a támadás ellen! Itt lépnek színre az antioxidánsok. Ezek olyan molekulák, amelyek képesek semlegesíteni a szabad gyököket azáltal, hogy elektront adományoznak nekik anélkül, hogy maguk is instabillá válnának. Gondoljunk rájuk úgy, mint a sejtjeink testőreire, akik elhárítják a szabad gyökök támadásait és megvédik a sejtszerkezetet a károsodástól.
Az antioxidánsok természetes módon megtalálhatók a testünkben (endogén antioxidánsok), de a legnagyobb mennyiségben és változatosságban a táplálékainkkal, főként a növényi eredetű élelmiszerekkel visszük be őket (exogén antioxidánsok).
A C-vitaminon túli világ: Ismerje meg a többi hőst!
A C-vitamin valóban egy igazi szupersztár az antioxidánsok között, és elengedhetetlen az immunrendszer, a kollagéntermelés és sok más élettani folyamat számára. Azonban a C-vitaminon túl is van élet! Ismerjük meg a többi fontos antioxidánst és természetes forrásaikat:
- E-vitamin: A sejtfalak őre. Ez a zsírban oldódó vitamin az egyik leghatékonyabb antioxidáns, különösen a sejtfalak védelmében. Megakadályozza a zsírok oxidációját, így védi a sejteket és lassítja az öregedési folyamatokat.
- Miben található? Olajos magvak (mandula, dió, napraforgómag), növényi olajok (napraforgóolaj, búzacsíraolaj), avokádó, spenót, brokkoli.
- Miben található? Olajos magvak (mandula, dió, napraforgómag), növényi olajok (napraforgóolaj, búzacsíraolaj), avokádó, spenót, brokkoli.
- Béta-karotin (A-vitamin előanyaga): A bőr és a nyálkahártyák védelmezője. A béta-karotin egy karotinoid, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. Erős antioxidáns hatása révén hozzájárul a bőr, a látás és a nyálkahártyák egészségéhez.
- Miben található? Élénk narancssárga és sárga színű zöldségek és gyümölcsök (sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, mangó, sárgabarack), sötétzöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta).
- Miben található? Élénk narancssárga és sárga színű zöldségek és gyümölcsök (sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, mangó, sárgabarack), sötétzöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta).
- Polifenolok: A növényi szupererő. A polifenolok egy hatalmas vegyületcsoportot alkotnak, amelyek a növényekben természetes módon fordulnak elő, és felelősek a növények színéért, illatáért és ízéért. Rendkívül erős antioxidánsok, gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatásaik is ismertek.
- Rezveratrol: A „francia paradoxon” titka. Ez a vegyület leginkább a vörös szőlő héjában és a vörösborban található meg. Hozzájárul a szív- és érrendszeri egészséghez, és lassítja az öregedési folyamatokat.
- Kvercetin: Az alma és a hagyma ereje. A kvercetin egy flavonoid, amely gyulladáscsökkentő és allergiás tüneteket enyhítő hatásáról ismert.
- Miben található? Alma, hagyma, bogyós gyümölcsök (áfonya, málna), citrusfélék, brokkoli, zöld tea.
- Katekinek: A zöld tea jótékony hatásai. Különösen az epigallokatechin-gallát (EGCG) ismert erős antioxidáns hatásáról, amely a zöld tea egyik fő hatóanyaga.
- Miben található? Zöld tea, étcsokoládé.
Hogyan maximalizáljuk az antioxidáns bevitelt?
A legjobb módja az antioxidánsok bevitelének maximalizálására egy változatos és színes étrend kialakítása.
- A „szivárvány diéta”: Fogyasszon minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt minden nap! A különböző színek különböző antioxidáns típusokat jelentenek, így biztosíthatja a széles spektrumú védelmet.
- Teljes értékű élelmiszerek: Részesítse előnyben a friss, feldolgozatlan alapanyagokat. A feldolgozás során sok értékes antioxidáns elvész.
Az étrend-kiegészítők szerepe: Mikor lehet szükség komplex antioxidáns készítményre? Ideális esetben az összes szükséges antioxidánst élelmiszerekkel visszük be. Azonban bizonyos esetekben (pl. fokozott stressz, betegség, speciális diéta, vagy ha az étrendünk nem elég változatos) szükség lehet étrend-kiegészítőkre. Fontos, hogy ne essünk túlzásba, és mindig válasszunk megbízható forrásból származó, minőségi termékeket. A Ratkó Patika Nagykállóbanszakértő segítséget nyújt a megfelelő készítmény kiválasztásában.
Összegzés: Egy színes étrend a hosszú távú egészségért
A C-vitamin kétségkívül fontos, de az antioxidánsok világa sokkal gazdagabb és sokszínűbb. Az E-vitamin, béta-karotin és a polifenolok mind kulcsszerepet játszanak testünk védelmében a káros szabad gyökök ellen. Egy tudatosan összeállított, színes étrend a leghatékonyabb módja annak, hogy hosszú távon megőrizzük egészségünket, és megelőzzük az oxidatív stressz okozta károsodásokat.
Amennyiben bizonytalan a helyes táplálkozásban, vagy szeretne komplex antioxidáns készítményekről tájékozódni, látogasson el hozzánk a Rákóczi Téri Patikába, Balkányba! Szakértő gyógyszerészeink készséggel állnak rendelkezésére.





